Проблеми с поведението


При опитомяване, котката е обект на много фактори, които влияят на държанието и емоционалния стрес.Някои от тях са нормални за котката, но пречат на собствениците и.
Най-срещаният проблем с държанието на котките е, че те понякога уринират извън котешката тоалетна.Емоционални промени, включващи нов котешки член на семейството, дете или брачен партньор могат да накарат котката да се чувства несигурна така, че да започне да маркира територията си.Котките са животни на навика до там, че при най-малката промяна като разместване на мебелите в дома може да бъде стресиращо за нея.

Още един чест проблем при котките е тяхната природна нужда да драскат предмети като пердета, мебели с ноктите си.Премахването на предните нокти чрез операция е често срещана процедура за предотвратяване на повреда на имуществото.Възможно е да се обучат да използват специални килимчета за дращене, които могат да служат за почистване на ноктите и маркиране на територия.

Много котки ближат други котки или хора, което е знак за привързаност и зависимост.Поради различни емоционални причини някои котки могат да стигнат момент в който се самонараняват или започват да ядат козина на сила.

Глад за нехранителни материи – може да е симптом от нужда за по-твърда храна или котешка левкемия или други здравни проблеми.Както при кучето, прекаленото ядене и пиене е често свързано с eндокринни болести като диабета и щитовидна дисфункция.Котките често повръщат веднага след хранене, което е причинено от събиране на вълнени топки в корема, също и хранителна алергия, левкемия или други органични болести.

0 comments:

Post a Comment