Корниш Рекс


Kъдравокосместият Рекс се появява за пръв път в Европа и Съединените Американски Щати след края на Втората световна война.

През Юли 21, 1950, в един хамбар в Корнуол, Англия, се ражда котенце, което поставя началото на нова порода. Майката и останалите членове на котилото били нормално изглеждащи, късокосмести домашни котки.Единствено това котенце, наречено по късно Kallibunker, се отличавало с къса, мека, фина и вълниста козина. С напредване на растежа ставало ясно, че като цяло неговият външен изглед се отличава от този на братята и сестрите му. Тялото му било по-дълго и нежно и притежавало доста дълги уши.
Собственичката на котето била госпожа Енисмор, която някога отглеждала зайци от породата Кастор Рекс. Тя решила, че козината на това котенце много наподобява тази на нейните зайци и поради това установила контакт с генетик, който да я посъветва. Заедно с него те провели експериментално кръстосване и установили, че за качествата на козината е отговорен рексоиден ген, който бил обикновен рецесив. Поради тези причини те нарекли новата порода Рекс. Няколко години по-късно група развъждачи на породата получили съобщение, че в околностите на Девоншир се родила подобна котка. Това било вълнуваща находка, тъй като ограничения генен резервоар на породата създавал известни проблеми на специалистите-развъждачи. В резултат от кръстосване на двата вида са получени само котенца с прав косъм. Изследванията показали, че за вида на космената покривка са отговорни две различни генни системи. Това поставило началото на две различни породи, които били наименовани Корниш Рекс и Девон Рекс.

Общи характеристики
Тези породи се отличават значително, като Корниш се запазили по-високи, нежни, с доста дълги уши, поставени високо на главата и стойка много наподобяваща тази на грейхаунда при кучетата, докато Девон са с по-късо тяло, глава и шия, с големи уши, поставени по-скоро отстрани на главата.Космената покривка на Корниш наподобява кадифе, докато тази на Девон е като добре обработена напа. Личностните характеристики са много сходни. Рекс са много активни, интелигентни, чувствителни и привързващи се котки. Те се възприемат като членове на семейството и искат да помагат при движение на нещата в него. Това не са котки за хора, които очакват от тях да седят безучастно на канапето или в някой закътан ъгъл на стаята.Те препускат с удоволствие из къщата и отскачат от стените. Те биха отворили кутията с бисквити и безсрамно изяли цялото и съдържание, след което ще скочат в скута ви, в очакване да им се порадвате. С вродената си интелигентност те възприемат всичко, което бихте желали да ги научите. Те не винаги ще желаят да го изпълнят, но ще го знаят и помнят.

Първото нещо, което привлича вниманието при Корниш Рекс е нейната космена покривка. Тя е съставена единствено от меки "долни" косми. При нея липсват горните, по-груби предпазни косми, както при обикновените котки. Козината изисква много малко грижи.Само галенето с ръка е достатъчно, за да снеме опадалите косми. Тази порода ленее, както всички останали, но късите, фини косми не се забелязват.

Много хора, които са алергични към други породи, биха толерирали Рекс.Това не значи, че породата е "хипоалергична".Някои хора реагират алергично и към нея, но много късите косми не задържат в такава степен праха и слюнката, както нормалната козина.

Здраве
Корниш Рекс е порода котки без някакви особени здравни поблеми.Те нямат генетичните дефекти на много други породи.Те изхлеждат нежни, но се оказват много силни, издръжливи, устойчиви. При добро хранене и грижи и редовно ваксиниране те могат да доживеят до около 20 години.

Хранене
Корниш Рекс се хранят както всички останали породи. Единствено котките, които се подготвят за изложби, се нуждаят от по-голямо количество мазнини в диетата, за да бъдат във върхова форма.Основния проблем при храненето на тази порода е тяхната лакомия и настървението, с което се нахвърлят на храната, като че не са хранени преди броени минути. Поради тази причина те трябва да бъдат контролирани от собственика.В противен случай биха скоро затлъстели, а тази порода губи от чара си в такова състояние.

Специфични грижи
Поради липсата на защитни косми, козината на Корниш се намокря много бързо.Това не е порода, която е подходяща за свободно отглеждане на открито.Това са подвижни котки, които могат сполучливо да използват лапите си като ръце, захващайки и повдигайки различни предмети. Изрязването на ноктите ги лишава от тази възможност, поради което мислете преди да пристъпите към тази драстична мярка.

Корниш Рекс е отличен домашен любимец за тези, които обичат активните котки, изискващи постоянно внимание и любов.Те съжителстват добре с деца, кучета и други котки.

0 comments:

Post a Comment