Руска синя котка


Въздържана, тиха и дори малко стеснителна, руската синя котка е истинската дама на котките.Нейният произход е обвит в мистерия. Известна още като "Archangel Cat", тази порода е пренесена във Великобритания преди много векове от моряци, посещаващи руското пристанище Архангелск, но това и до днес не е доказано. Вероятно най-известната котка е Вашка, заемала важно място в двореца на руския цар Николай Първи.
Котки с подобна окраска на космената покривка са познати и в Скандинавия, но най-вероятно е породата да произхожда от Русия. Дори и да са съществували котки от тази порода преди Първата Световна Война, то през нея те са изчезнали. В последствие породата е възродена от Британската синя котка и Сиамската чрез кръстосване. Днес тази порода е изключително популярна по цял свят.

Външен вид
Въпреки приликата с Британската синя котка и Корат, Руската синя котка има доста по-различна космена покривка като цвят и състав.Уникалната двойна козина е черта, която я отличава от всички останали породи.Освен това козината е плътна, гъста и пухкава. Цветът е синкаво-сив със сребрист блясък.Въпреки, че зеления цвят на очите също се смята за отличителен белег, той не е добавен към характеристиките на стандарта до 1933. Котките са средно големи до едри и много собственици твърдят, че те излъчват елегантност и грациозност при ходене. Нейните живи и зелени, кръгли или бадемоподобни очи и дълго, елегантно тяло и шия и добавят много към тази грациозна осанка.
Съобразно последните тенденции в развитието на тази порода могат да се срещнат и черни или бели на цвят екземпляри, но те все още са доста редки.
Темперамент
Описвана като порода с изявено чувство за достойнство, Руската Синя котка е много резервирана и по своеобразен начин предпазлива. Тя не обича шумните домакинства, в които има голяма активност, въпреки че обича много игрите. Котките са известни като съвместими с други домашни любимци и винаги формират здрава връзка със строго определен член на семейството. Те толерират децата, кучетата и други любимци, което ги прави подходящи за семейства.
Грижи
Котката не изисква специални грижи и не се нуждае от някакви специални диети. Собственици дори твърдят, че колкото по-рядко се разресват, толкова по-добра става козината им.
Здраве и продължителност на живота
Няма някакви строго специфични заболявания и здравни проблеми, които да се свързват с тази порода. Единствено може понякога да се стигне до прехранване, особено със сухи храни, което да доведе до повръщане. Живеят от 13 до 15 години.

0 comments:

Post a Comment